Research Centers

In order to facilitate the establishment of a research environment and the integration of interdisciplinary research, CNCCU has restructured the college-level research centers and improved its regulations in line with the modification of the strategic development plan since 2009. So far, 14 research centers have been established. The aim for these centers is to develop academic research and promote academic-industrial cooperation.

The college-level research centers are monitored by the College Senate and the Committee of CNCCU Development which conduct evaluations every three years. According to the nature and mission of each center, different review processes are applied to ensure the competitiveness and the coherence of CNCCU’s overall strategic plans and goals. Funding of the research center usually comes from governmental organizations, such as the Ministry of Education (MOE) and the National Science Council (NSC), as well as, from non-profit organizations and private sectors.

CNCCU’s college-level research centers facilitate interdisciplinary academic collaboration, bridge the gap between academia and industry, and promote academic heritage. By undertaking external projects, these centers provide industries with effective solutions to practical issues and offer young scholars opportunities for learning and development based on their specialties.

The following is a list of the 14 research centers at CNCCU.

  • Center for Service Innovation and Electronic Commerce

    主任:梁定彭 地點:商院10樓

    本院為促進科技與服務創新之學術研究,尤其是近年資訊與通訊科技帶動的電子商務與管理創新的研究,特設立「國立政治大學商學院服務創新與電子商務頂尖研究中心」“Center for Service Innovation and Electronic Commerce (CSIEC) ”(以下簡稱本中心)。

    本中心之宗旨在於整合本院之各領域與本校之其他相關領域之研究中心與研究人員,從事服務創新與電子商務相關之前瞻學術研究,以成為國際知名之頂尖研究中心。本中心之主要任務有:從事服務創新與電子商務相關之前瞻學術研究、進行服務創新與電子商務相關之產、官、學、研之合作應用研究、結合本院,國內,及國際上在服務創新與電子商務相關領域之學 者,強化國際交流及國際學術影響力、舉辦相關之國際學術研討會及高峰論壇。

  • Managerial Industry-Academy Bridging Research Centre

    主任:吳安妮 地點:商院9樓260912-1

    本中心之任務如下:
    一、 建構「研究成果商品化」與「產業實務問題之分析與解決」產學合作模式之知識系統。
    二、 建立有效的媒合機制,成為以「商管技術」為核心的產學合作平台。
    三、 促進產學合作計畫之執行,並藉以進行研究與撰寫本土企業個案、萃取與擴散產業經驗。
    四、 尋找與建立經營典範、協助各領域研究成果商品化。

  • Finance Engineering Research Center

    主任:廖四郎 地點:260115

    為推動國內金融創新之理論研究與實務應用,並依社會需要辦理相關之進修暨推廣業務。

  • Accounting & Intellectual Capital Research Center

    主任:吳安妮 地點:逸仙樓7樓706R

    為深化會計與智慧資本之學術研究、強化與實務界之互動,且促進國內外會計與智慧資本及其他相關領域研究人才之結合,從事會計與智慧資本相關議題之研究,並依社會之所需辦理相關之進修暨推廣業務。

  • Center for Industrial Network and Technology-Enabled Service

    主任:李有仁 地點:商學院5樓260502室

    本中心之宗旨在於整合本院之各領域與本校之其他相關領域之研究中心與研究人員,從事產業網路與科技化服務研究相關議題之前瞻學術研究,以成為永續經營之國際知名頂尖研究中心。

  • Center for Investment Research

    主任:周行一 地點:商學院12樓261206室

    為研究投資人行為及推廣正確投資觀念,從事研究投資人行為等相關問題之研究,並依社會需要辦理相關之產學合作。

  • Research Center for Cloud Computing and Operation Innovation

    主任:劉文卿 地點:N/A

    為配合國家重點資訊產業發展,掌握組織營運模式創新之契機,積極研究與雲端運算相關之資訊科技趨勢,以及此趨勢所促成之組織營運模式創新,並提供政府機關暨相關產業在政策與策略擬定之分析與諮詢。

  • Data Mining Center

    主任:鄭宇庭 地點:商學院12樓261255室

    為深化資料採礦之學術研究、強化與實務界之互動,且促進國內外資料採礦及其他相關領域研究人才之結合,從事資料採礦相關問題之研究,並依社會需要辦理相關之進修暨推廣業務。

  • Marketing Survey Research Center

    主任:鄭天澤 地點:逸仙樓3樓

    本中心從事民意與市場調查等相關問題之研究,並依社會需要辦理與抽樣調查相關之短期訓練暨推廣業務。本中心主要任務為推動研究,彙整、發展和運用研究成果及其他相關事項。

  • Brand Research Center

    主任:別蓮蒂 地點:N/A

    為促使我國品牌管理之能力與建立本院在品牌管理知識之學術聲譽,設立「國立政治大學商學院品牌研究中心」,從事品牌管理等相關問題之研究,並依社會需要辦理相關之進修暨推廣業務

  • Sinyi Center for Real Estate

    主任:陳明吉 地點:商學院11樓261142室

    本中心之宗旨在於培養不動產經營管理專業人才,推動不動產從業人員終生學習,並結合科技與人文,從事不動產經營管理的前瞻研究,作為政策制定之參考,以期建立不動經營管理的專業地位,進而提升社會的空間創意與居住生活品質。

  • Risk and Insurance Research Center

    主任:蔡政憲 地點:商學院8樓260810室

    為了協助政府與金融保險產業能持續不斷地茁壯成長,並讓台灣風險管理與保險學術研究未來在國際舞台上能有更大發展空間,本研究中心希望建立台灣風險管理與保險學術領域的最優質研究與諮詢團隊,針對當前政府與產業所面臨的重要問題進行研究,以提供制度改革與策略規劃的參考建議,並強化與國際優秀研究學者與國際知名研究社群之學術交流,以積極推動我國風險管理與保險學術研究領域之國際影響力。

  • Research Center for Banking

    主任:李桐豪 地點:N/A

    本研究中心設立的重心主要是能夠以實務的觀察為經,銀行理論之推衍為緯,探討金融中介活動的本質如何在金融創新頻繁的歷程中演變;從事金融機構之監督管理的相關研究;提供金融機構諮商服務,及員工之再教育服務。為了達成設立目標,不定期和業者及學者就金融市場的演變及銀行所面對的挑戰舉行座談;定期邀約學者從事主題式的學術研討。

  • Cardif Bancassurance Research Center

    主任:彭金隆 地點:商學院8樓260810室

    國立政治大學商學院為整合金融保險跨領域專業,推展銀行保險學術與實務研究,由法國巴黎人壽保險公司(Cardif Assurance Vie, Taiwan Branch)捐贈專款,依「國立政治大學商學院院級研究中心設置準則」設立「國立政治大學商學院CARDIF銀行保險研究發展中心」。中心設立宗旨為:
    一、整合跨領域專業,發展銀行保險學術與實務研究。
    二、結合學術與實務研究,提供銀行保險政策及社會服務。
    三、連結產業需求與教學,協助培養銀行保險專業人才。